0%

Felhőszolgáltatások használata az iskolákban

utolsó módosítás: 2024. szeptember 5. 14:44

Az iskolák egyre többet használják a felhőszolgáltatásokat, melyek előnyei mellett komoly adatvédelmi és kiberbiztonsági kockázatokat is rejtenek. Cikkünk bemutatja az előnyöket és kockázatokat, valamint gyakorlati tanácsokat ad a biztonságos használathoz.

Előnyök és kockázatok

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a felhőszolgáltatások használata az iskolákban. Ezek a szolgáltatások számos előnyt kínálnak, a megnövekedett hozzáférhetőségtől a költségmegtakarításig, így vonzó lehetőséget jelentenek az oktatási intézmények számára. Azonban ezekkel az előnyökkel együtt potenciális kockázatok is járnak, különösen az adatvédelem és a kiberbiztonság területén. Az előnyök és kockázatok megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy az iskolák megalapozott döntéseket hozhassanak a felhőszolgáltatások integrálásáról.

Mik azok a felhőszolgáltatások?

A felhőszolgáltatások olyan internetalapú megoldások, amelyek lehetővé teszik az adatok tárolását, kezelését és feldolgozását távoli szervereken. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem az iskolai számítógépek merevlemezein tárolódnak, hanem egy külső szolgáltató szerverein, amelyekhez internetkapcsolaton keresztül férhetünk hozzá.

Hogyan működik a felhő?

  • Távoli tárolás: Az iskolai dokumentumok, mint a házi feladatok, jegyzetek vagy prezentációk egy távoli szerveren vannak tárolva.
  • Könnyű hozzáférés: A tanárok és diákok bármikor, bárhonnan hozzáférhetnek ezekhez a dokumentumokhoz, mindössze internetkapcsolatra van szükségük.
  • Együttműködés: A felhőszolgáltatások lehetővé teszik a több felhasználó közötti egyidejű munkát ugyanazon dokumentumon.

A felhőszolgáltatások előnyei az iskolákban

A felhőszolgáltatások számos területen nyújtanak előnyöket az iskolák számára. Ezek közül a legfontosabbak a megnövekedett hozzáférhetőség, az adatmentés, a költséghatékonyság, valamint az együttműködés lehetősége. Nézzük meg, hogyan jelennek meg ezek az előnyök a mindennapi iskolai működésben.

  • Megnövekedett hozzáférhetőség: A felhőszolgáltatások egyik legjelentősebb előnye az iskolákban a megnövekedett hozzáférhetőség. A felhőalapú platformok lehetővé teszik a diákok és tanárok számára, hogy bárhonnan, bármikor hozzáférjenek az oktatási forrásokhoz. Ez különösen előnyös a távoktatás szempontjából, mivel rugalmasabb és inkluzívabb oktatási környezetet teremt. Az Európai Bizottság 2022-es jelentése szerint az EU iskoláinak 75 százaléka használ felhőszolgáltatásokat oktatási célokra.
  • Adatmentés és helyreállítás: A felhőalapú rendszerek rendszeresen biztonsági mentéseket készítenek az adatokról, így azok könnyebben helyreállíthatók adatvesztés esetén. Ez különösen fontos az oktatási anyagok és tanulói eredmények biztonsága szempontjából.
  • Költséghatékonyság: A felhőszolgáltatások költséghatékonyak is lehetnek az iskolák számára. A felhőalapú megoldások használatával az iskolák megtakaríthatnak a hardver- és karbantartási költségeken. Ahelyett, hogy drága fizikai szerverekbe és IT infrastruktúrába fektetnének, az iskolák a felhőt használhatják az adatok tárolására és az alkalmazások futtatására. Ez a váltás nemcsak a kezdeti költségeket csökkenti, hanem a folyamatos karbantartási kiadásokat is minimalizálja.
  • Együttműködés: Az együttműködés egy másik terület, ahol a felhőszolgáltatások kiválóan teljesítenek. Az olyan eszközök és platformok, mint a Google Classroom és a Microsoft Teams, elősegítik a diákok és tanárok közötti együttműködést. Ezek a platformok lehetővé teszik a valós idejű kommunikációt, a megosztott dokumentumokat és az együttműködési projekteket, javítva az általános tanulási élményt. Egy 2023-as felmérés szerint az EU tanárainak 60 százaléka úgy véli, hogy a felhőszolgáltatások javították a tanítási hatékonyságukat.

 Egyes eszközök és platformok lehetővé teszik a valós idejű kommunikációt, a megosztott dokumentumokat és az együttműködési projekteket, javítva az általános tanulási élményt

A felhőszolgáltatások kockázatai az iskolákban

Bár a felhőszolgáltatások számos előnyt kínálnak, ezekkel együtt komoly kockázatok is jelentkeznek. Különösen az adatvédelem és a kiberbiztonság területén merülnek fel olyan problémák, amelyekre minden iskolának figyelmet kell fordítania a felhőalapú rendszerek használata során.

  • Adatvédelmi aggályok: Bár a felhőszolgáltatások számos előnyt kínálnak, jelentős adatvédelmi aggályokat is felvetnek. A diákok adatainak felhőben történő tárolása azt jelenti, hogy az érzékeny információkat gyakran harmadik fél szolgáltatók kezelik. Ez potenciális problémákat okozhat az adatvédelem és az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) és az ehhez hasonló szabályozások betartása terén. Az iskoláknak biztosítaniuk kell, hogy felhőszolgáltatóik szigorú adatvédelmi szabványokat kövessenek a diákok információinak védelme érdekében.
  • Kiberbiztonsági fenyegetések: A kiberbiztonsági fenyegetések egy másik jelentős kockázatot jelentenek a felhőszolgáltatások használatával kapcsolatban az iskolákban. Az oktatási intézmények egyre inkább célpontjai a kibertámadásoknak, beleértve az adathalászatot, a zsarolóvírusokat és az adatlopásokat. Ezek a támadások súlyos következményekkel járhatnak, a pénzügyi veszteségektől a diákok adatainak veszélyeztetéséig. Az iskoláknak elengedhetetlen, hogy robusztus kiberbiztonsági intézkedéseket vezessenek be ezeknek a fenyegetéseknek a kivédésére.
  • Függőség a külső szolgáltatóktól: A felhőszolgáltatások használatával az iskolák nagymértékben függnek a szolgáltatók megbízhatóságától. Ha a szolgáltató rendszere leáll vagy problémák lépnek fel a hozzáféréssel, az akadályozhatja az oktatási folyamatot.

Az iskoláknak biztosítaniuk kell, hogy felhőszolgáltatóik szigorú adatvédelmi szabványokat kövessenek a diákok információinak védelme érdekében

Kiberbiztonsági fenyegetések és támadási módszerek

A kiberfenyegetések különböző formákban jelentkezhetnek, és mindegyik más-más kihívást jelent az iskolák számára. Az alábbiakban a leggyakoribb támadási módszereket és azok következményeit ismertetjük.

  • Adathalászat (phishing): Az adathalászati támadások megtévesztő e-maileket vagy üzeneteket tartalmaznak, amelyek célja, hogy a felhasználókat érzékeny információk, például bejelentkezési adatok vagy személyes adatok megadására vegyék rá. Ezek a támadások gyakoriak az oktatási környezetben, ahol a diákok és a személyzet kevésbé ismerhetik a kiberbiztonsági legjobb gyakorlatokat. Az adathalászat jogosulatlan hozzáférést eredményezhet az iskolai rendszerekhez és adatlopásokhoz vezethet.
  • Zsarolóvírusok (ransomware): A zsarolóvírusok olyan rosszindulatú szoftverek, amelyek titkosítják az adatokat, és váltságdíjat követelnek azok feloldásáért. Az iskolák különösen sebezhetőek a zsarolóvírus-támadásokkal szemben az értékes adatok miatt, amelyeket tárolnak. Ezek a támadások megzavarhatják az oktatási tevékenységeket és jelentős pénzügyi veszteségeket okozhatnak. 2023-ban egy jelentős zsarolóvírus-támadás érintett több iskolát az EU-ban, rávilágítva a robusztus kiberbiztonsági intézkedések fontosságára. 
  • Adatlopások: Az adatlopások akkor fordulnak elő, amikor jogosulatlan személyek hozzáférnek érzékeny adatokhoz. A felhőszolgáltatások kontextusában az adatlopások akkor történhetnek, ha a biztonsági intézkedések nem megfelelően vannak végrehajtva. Az adatlopások következményei súlyosak lehetnek, beleértve a személyazonosság-lopást, a pénzügyi veszteségeket és az iskola hírnevének károsodását. Az iskoláknak prioritásként kell kezelniük az adatbiztonságot az ilyen incidensek megelőzése érdekében.
  • Szolgáltatásmegtagadási támadás (DDoS): A DDoS támadások során hackerek nagyszámú hamis kéréssel árasztják el a felhőszolgáltatást, ezzel túlterhelve a rendszert, elérhetetlenné téve azt a diákok és tanárok számára. Ez különösen káros lehet az iskolák számára, mert akadályozza a tanulási folyamatot, megzavarja az órarendet, és adatvesztéshez is vezethet.

Legjobb gyakorlatok a biztonságos felhőhasználathoz

Az iskolák számára elengedhetetlen, hogy átfogó biztonsági gyakorlatokat vezessenek be a felhőszolgáltatások használatával kapcsolatban. Az alábbiakban néhány alapvető intézkedést mutatunk be, amelyekkel csökkenthető a kiberbiztonsági kockázatok és az adatvédelmi problémák előfordulása.

  • Rendszeres szoftverfrissítések: A szoftverek naprakészen tartása elengedhetetlen a sebezhetőségek elleni védelemhez. A szoftverfrissítések gyakran tartalmaznak biztonsági javításokat, amelyek ismert problémákat orvosolnak. Az iskoláknak biztosítaniuk kell, hogy minden szoftver, beleértve az operációs rendszereket és az alkalmazásokat, rendszeresen frissítve legyen a kibertámadások kockázatának minimalizálása érdekében.
  • Erős jelszavak és többfaktoros hitelesítés használata: Az erő jelszavak használatát megkövetelő és kikényszerítő jelszószabályzat bevezetése egy másik kulcsfontosságú biztonsági intézkedés. Az iskoláknak komplex jelszavakat kell megkövetelniük, és ösztönözniük kell a többfaktoros hitelesítés (MFA) használatát. Az MFA egy extra biztonsági réteget ad hozzá, mivel a felhasználóknak két vagy több hitelesítési tényezőt kell megadniuk a fiókjaik eléréséhez.
  • Adattitkosítás: Az adattitkosítás elengedhetetlen gyakorlat az érzékeny információk védelméhez. Az adatok titkosítása mind az átvitel, mind a tárolás során biztosítja, hogy még ha jogosulatlan személyek hozzá is férnek az adatokhoz, nem tudják elolvasni azokat a titkosítási kulcs nélkül. Az iskoláknak titkosítási protokollokat kell bevezetniük a diákok és a személyzet adatainak védelme érdekében.
  • Szabályozásoknak való megfelelés: A felhőszolgáltatásokat használó iskolák számára elengedhetetlen a GDPR-hoz hasonló adatvédelmi szabályozásoknak való megfelelés. Ezek a szabályozások adatvédelmi és biztonsági szabványokat állapítanak meg, és a nem megfelelés jelentős büntetéseket vonhat maga után. Az iskoláknak együtt kell működniük felhőszolgáltatóikkal annak biztosítása érdekében, hogy minden adatkezelési gyakorlat megfeleljen a vonatkozó szabályozásoknak.

Következtetés

Összefoglalva, a felhőszolgáltatások használata az iskolákban számos előnyt kínál, beleértve a megnövekedett hozzáférhetőséget, a költséghatékonyságot és az együttműködés javítását. Azonban ezek az előnyök jelentős kockázatokkal járnak, különösen az adatvédelem és a kiberbiztonság területén. Az iskolák a kockázatok megértésével és a legjobb gyakorlatok alkalmazásával kihasználhatják a felhőszolgáltatások előnyeit, miközben védelmet nyújtanak diákjaik és személyzetük számára.

A felhőszolgáltatások folyamatos fejlődése további lehetőségeket és kihívásokat jelent az oktatási intézmények számára. Az adatok mennyisége és sokfélesége egyre nő, ezért fontos, hogy az iskolák képesek legyenek lépést tartani a legújabb biztonsági előírásokkal és technológiákkal. Fontos, hogy az iskolák prioritásként kezeljék a kiberbiztonságot és az adatvédelmet, hogy biztonságos és hatékony tanulási környezetet teremtsenek.

Ez is érdekelheti